Collectiviteitskorting

Collectiviteitskorting

Ben je van plan een doorlopende reisverzekering af te sluiten? Oriënteer je dan eens of je aanspraak kunt maken op zogenoemde collectiviteitskorting. De meerderheid van de Nederlanders is aangesloten bij verscheidene collectieven en we houden natuurlijk allemaal wel van een beetje korting. Lees daarom verder en oriënteer je eens of je in aanmerking komt voor deze voordelige manier van het afsluiten van verschillende verzekeringen.

Wat is collectiviteitskorting?

Het woord verklapt het eigenlijk al een klein beetje: je maakt aanspraak op collectiviteitskorting wanneer je samen met een grote groep, ook wel een collectief, een verzekering bij een bepaalde verzekeraar afsluit. Voorbeelden van een dergelijk collectief zijn bijvoorbeeld een groep collega’s, sportgenoten of andere medeleden. Werkgevers, vakbonden, sportbonden of organisaties hebben in veel gevallen afspraken gemaakt met verzekeraars waardoor je, als je onderdeel bent van een dergelijk collectief, voor een speciaal tarief bepaalde verzekeringen kunt afsluiten. Dit is natuurlijk voordelig voor jou, maar ook voor het collectief waar jij onderdeel van uitmaakt én de verzekeraar die de korting aanbiedt. Jij ontvangt korting, het collectief heeft goede afspraken met de verzekeringsmaatschappij en deze heeft op haar beurt extra klandizie.

Er ontstaat soms verwarring over collectiviteitskorting maar je hoeft dus niet gezamenlijk met een groep mensen een verzekering af te sluiten. Wanneer je onderdeel bent van een collectief dat afspraken heeft met een verzekeraar, heb je recht op collectiviteitskorting.

Op welke verzekeringen is collectiviteitskorting van toepassing?

Dat ligt aan de afspraken die er zijn gemaakt tussen de desbetreffende verzekeringsmaatschappij en jouw collectief. Dit is per situatie verschillend. Veel voorkomende afspraken zijn vooral van toepassing op het afsluiten van zorg gerelateerde verzekeringen zoals een basis zorgverzekering, aanvullende verzekeringen of tandartsverzekeringen. Vaak liggen de kortingspercentages tussen de 5 – 15%.

Verder zijn er in vele gevallen extra’s verbonden aan de verzekeringen, zoals kortingen op de aanschaf van brillen/lenzen of anticonceptie. Daarnaast zijn de voordelen vaak gerelateerd aan de aard van het collectief. Zo bieden sportbonden vaak korting aan op zorgpakketten waarin de fysiotherapeut is opgenomen. Het voordeel hiervan is dat de afspraken goed aansluiten op jouw behoeften.

Doorlopende reisverzekering en collectiviteitskorting

Er zijn verschillende collectieven op te noemen die korting op een doorlopende reisverzekering hebben opgenomen. Hieronder een aantal voorbeelden. Staat jouw collectief er niet bij? Op de websites van de verzekeraars kun je gemakkelijk checken of jouw collectief is aangesloten bij de desbetreffende verzekeraar. Daarnaast heeft elk collectief een eigen collectiviteitcode. Door deze te checken, kun je zelf bekijken welke collectiviteitkortingen het desbetreffende collectief aanbiedt.

Collectief Verzekeraar Kortingspercentage*
Rivas Zorggroep Univé 5%
Universiteit Utrecht OHRA 5%
TNT / KPN OHRA 5%
Warchild OHRA 5%
FNV Jong FBTO 5%
Vereniging eigen huis FBTO 5%
NS Allianz Verschillende %

*Deze percentages zijn gebaseerd op gegevens van mei 2016

Nogmaals: dit zijn slechts voorbeelden. Informeer bij jouw collectieven welke afspraken zij hebben met welke verzekeringsmaatschappijen!

Prijs vergelijkingen

Natuurlijk ben je niet verplicht gebruik te maken van de collectiviteitkorting. Zo is het pakket van de desbetreffende verzekeraar niet altijd het pakket wat het beste bij jou past en/of de goedkoopste optie. Door de premies te vergelijken met andere verzekeraars, kun je uiteindelijk tot de beste en goedkoopste optie komen. Er zijn namelijk nog tal van andere opties om zo goedkoop mogelijk een verzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld eens aan het afsluiten van pakketkortingen (link naar pakketkortingen) bij jouw huidige verzekeraar of aan andere voordelen zoals vroegboekkorting of kinderkorting.

Verzekering afsluiten

De conclusie luidt dus als volgt: wanneer je van plan bent om een bepaalde verzekering af te sluiten, bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering, ga dan eerst na of jouw werkgever of de vakbond, sportbond of ledenorganisatie is aangesloten bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Informeer ook gelijk naar het kortingspercentage zodat je de hoogte van de premie kunt vergelijken met andere verzekeringsmaatschappijen. Ook wanneer je van werkgever wisselt of je aansluit bij een ander collectief, is het raadzaam om je te laten informeren over de afspraken die zij hebben met verzekeringsmaatschappijen. Het kan je veel euro’s op jaarbasis schelen!

(Visited 22 times, 1 visits today)