Pas op voor babbeltruc en internetoplichters

Nederlandse vakantiegangers zijn in de afgelopen zomer herhaaldelijk het slachtoffer geworden van oplichting. Een groot aantal toeristen heeft zich gemeld bij de Fraudehelpdesk. Naast zakenrollers en internetoplichters waren er ook veel gewiekste praters die met een babbeltruc geld of spullen wisten te stelen. De oplichtingen vonden dit jaar bovenal plaats in Zuid-Europa, Egypte en Turkije.

Oplichting via internet

Door de toenemende rol van het internet in de vakantiewereld zijn er ook steeds meer oplichters die hiermee hun slag weten te slaan. Ook deze zomer waren er weer Nederlandse vakantiegangers die een vals vliegticket of een boeking van een niet bestaand vakantiehuis in handen hadden. Ga daarom ook niet met iedere aanbieding in zee, maar controleer de betrouwbaarheid van het internetbedrijf.   Checklist ter voorkoming van internetoplichting • Controleer of het bedrijf een Kamer van Koophandel (KvK) nummer heeft en check dit nummer op de website van de KvK • Zoek een postadres of telefoonnummer van het bedrijf en controleer of deze kloppen/bij elkaar horen • Check via Mijnpolitie.nl of een URL, mailadres, telefoonnummer of rekeningnummer bekend staat bij de politie omtrent oplichting • Let op keurmerken op de website. Deze keurmerken moeten direct naar de website van de organisaties linken en identiek zijn aan de officiële logo`s • Op sites zoals Sidn.nl kun je controleren wie de persoon of het bedrijf achter een webadres is • Zoek via de Google op de bedrijfsnaam in combinatie met `oplichting`, je vindt dan soms informatie over oplichtingszaken en ontevreden klanten  

Zakkenrollers

Een ander blijvend probleem zijn de zakkenrollers. Volgens beoordelingswebsite Zoover krijgt 1 op de 5 Nederlandse toeristen hier weleens mee te maken. Vooral in metropolen komen deze praktijken nog veel voor. Door de drukte van de steden zijn alle dure camera`s en smartphones van Nederlandse vakantiegangers een geliefd doelwit.   TripAdvisor.com heeft Barcelona uitgeroepen tot de stad met de meeste `carteristas`, oftewel zakkenrollers. Deze zakenrollers werken vaak in georganiseerde groepen. De volgende trucs komen in Spanje vaak voor: • Een persoon probeert je aandacht te trekken door bijvoorbeeld iets te laten vallen, een vlek op je kleding aan te wijzen of een vraag te stellen (bijvoorbeeld of je kunt helpen met een telefoongesprek in het Engels), terwijl een onschuldig uitziende handlanger vervolgens je zakken leegt • Ook zijn er tegenwoordig veel oplichters die zich met een grote kaart voordoen als toerist en je naar de weg vragen. Wanneer je eventjes stopt om te helpen, dan zal je al snel merken dat je zakken leeg zijn • De metro is vaak een plek waar veel zakkenrollers hun slag slaan. Zowel het drukke moment van het in- en uitstappen, de roltrappen waar iedereen dicht op elkaar staat en het vaak verwarrende moment van het kopen van een metrokaartje worden aangepakt om toeristen te beroven • Let altijd goed op je tas. Wanneer je deze even naast je stoel zet tijdens het lunchen, dan kan deze ineens weg zijn. Houd hem liever op je schoot • Houd je van een drankje? Neem `s avonds alleen officiële en herkenbare taxi`s, laat je niet optillen door mensen in bars en ga op straat geen praatjes aan met vreemde groepen

De babbeltruc

Een groot aantal toeristen werd daarnaast het slachtoffer van een babbeltruc. Deze vorm van doortrapte oplichterij wordt steeds populairder. Het uitgangspunt hierbij is dat een betrouwbaar uitziende persoon of soms een hele familie een zielig verhaal ophangen en daarbij om geld vragen. Vaak gebeurt dit op knooppunten onderweg naar een vakantiebestemming of in toeristische vakantiegebieden. De meeste verhalen zijn zo doordacht en worden gesteund door vervalste papieren, dat toeristen in goed vertrouwen geld aan de oplichters geven.  

Een gewiekste Ierse familie

Een fraudezaak die afgelopen zomer veel gemeld werd, was die van een Ierse familie in Frankrijk. Deze familie bevond zich op punten langs de Franse snelwegen ten noorden van Parijs. Toeristen werden vooral op parkeerplaatsen en bij tankstations door deze familie aangesproken met het verhaal dat ze beroofd waren en daarom geen geld meer hadden voor de overtocht met de boot naar huis. Er werden door de familie (valse) visitekaartjes uitgedeeld en doordat er vier kinderen bij aanwezig waren en de snelweg inderdaad naar de veerboot leidde, vonden veel vakantiegangers het verhaal geloofwaardig.   Het kan moeilijk zijn om deze oplichters te herkennen, maar onthoud dat er zeker in West-Europa altijd officiële instanties en ambassades zijn die gestrande vakantiegangers kunnen helpen. Laat je daarom geen schuldgevoel aanpraten en wees niet te goedgelovig, het is niet jouw verantwoordelijkheid.
(Visited 148 times, 2 visits today)