Rem Koolhaas ontwerpt megahotel Amsterdam

Houd jij wel van een bijzondere overnachting? In Amsterdam zal in 2018 een nieuw viersterren megahotel openen dat het grootste hotel van de Benelux moet worden. Het hotel, dat als naam `nhow on air` draagt, is ontworpen door het architectenbureau OMA dat opgericht is door de bekende architect Rem Koolhaas. Het gebouw wordt het `headquarter` hotel van de Amsterdam RAI.

Het hotel

Koolhaas haalde zijn inspiratie voor het hotel uit de reclamezuil `het Signaal`. Het ontwerp sluit goed aan bij het RAI-complex en heeft een zeer moderne look met drie vierkante blokvormen die willekeurig op elkaar lijken te zijn geplaatst. Het hotel moet de Amsterdam RAI een `nieuw´ gezicht geven en de skyline van de Zuidas verrijken. Het gebouw zal maar liefst 91 meter hoog zijn en 25 verdiepingen hebben. Het biedt plaats aan 650 hotelkamers. Naast hotelkamers zullen er op de bovenste verdieping een restaurant, een bar en een televisiestudio gebouw worden. Alle andere voorzieningen worden door het gebouw heen verspreid, zo zal de achttiende verdieping een wellnesscentrum worden en de elfde verdieping een ontbijtzaal. Megahotel RAI Amsterdam

De RAI

De RAI wil al tientallen jaren een groot hotel bij het centrum hebben. Samen met de gemeente Amsterdam schreef het evenementencomplex daarom in 2014 een tender waarbij bureaus hun concepten konden insturen. Van de elf inschrijvingen werd dit concept van OMA en de Spaanse NH Hotel Group uitgekozen. In de zomer van 2016 wordt er gestart met de bouw en het hotel moet in 2018 voltooid zijn.

Rem Koolhaas

Met het hotel probeert Koolhaas een verbinding te vormen tussen de kantoren op de Zuidas en Amsterdam centrum. Hij wilde vermijden dat het hotel een `grote klont` werd. De architect is wereldwijd bekend geworden door vernieuwende concepten zoals de Nederlandse ambassade in Berlijn, de Kunsthal in Rotterdam en hij heeft in Peking het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie gebouwd.

Hotelsector uit de crisis

Het gaat sowieso goed met de hotelsector in Nederland, dit blijkt uit onderzoek van het consultantsbureau Horwath HTL dat recent is gepubliceerd. De bezettingsgraad van hotels is voor het eerst weer gestegen naar het niveau van voor de crisis in 2008 en de hotelprijzen zijn omhoog gegaan. De hotels lijken zich ook geen zorgen meer te maken om de concurrent Airbnb. Vooral in Amsterdam floreert de hotelsector, er zijn veel hotels bijgekomen en de hotels hebben een bezettingsgraad van 80 procent of meer.
(Visited 11 times, 1 visits today)